Criza preoţilor pedofili a costat Biserica Romano-Catolică americană aproape trei miliarde de dolari, dar numai o parte dintre vinovaţi au fost închişi şi au fost făcute puţine demersuri pentru a-i pedepsi pe cei care au acoperit aceste infracţiuni, relatează AFP.
După ani de dezvăluiri dureroase, despăgubiri importante şi reforme, scandalul abuzurilor sexuale vizând minori s-a răspândit în întreaga lume, iar în ultimele săptămâni a lovit Biserica la vârf. Papa Benedict al XVI-lea, felicitat adesea pentru că a combătut abuzurile, este acuzat în prezent că a ajutat la apărarea unor preoţi vinovaţi în perioada în care era arhiepiscop de München şi, mai târziu, prefectul Congregaţiei pentru doctrina credinţei.
Acuzaţiile formulate în prezent în Europa seamănă foarte mult cu cele care au apărut pentru prima dată în Statele Unite la mijlocul anilor ’80. Victimele au fost intimidate pentru a fi reduse la tăcere, iar preoţii vinovaţi au rămas nepedepsiţi sau au fost transferaţi către alte parohii, unde au putut comite din nou abuzuri.
Aceste dosare au arătat că peste 4.392 de preoţi şi diaconi catolici au abuzat sexual cel puţin 10.677 de copii americani între anii 1950 şi 2002. Numai 615 dintre aceste incidente au fost reclamate forţelor de ordine şi doar 384 de membri ai clerului au fost puşi sub acuzare. 252 au fost condamnaţi.
Peste 700 de preoţi şi diaconi au fost îndepărtaţi sau s-au retras voluntar din cler în perioada ianuarie 2002 - decembrie 2003, în urma acuzaţiilor de abuzuri sexuale.
3.091 de membri ai clerului care au comis abuzuri şi 4.568 de victime au fost identificaţi între 2004 şi 2009, potrivit raportului dat publicităţii luna trecută.
Semn al unui progres, numai 30 dintre cele 398 de acuzaţii înregistrate anul trecut au fost comise după 1990.
Şase dioceze au dat faliment în urma acordurilor încheiate în justiţie privin