Preşedinţii Obama şi Medvedev vor semna, mâine, la Praga, un nou Tratat privind reducerea arsenalului nuclear rus şi american, numit pe scurt START II. Rusia va renunţa la Tratat dacă nu îi sunt îndeplinite cererile privind scutul antirachetă. România este vizată direct de negocieri, după ce a anunţat că va găzdui interceptoarele SUA.
Documentul pentru care cele două părţi au negociat mai bine de un an prevede reducerea numărului de arme ofensive strategice cu peste 70 la sută faţă de limita stabilită în anii 90. El va intra în vigoare în momentul în care Duma Rusă şi Congresul American îl ratifică şi este valabil 10 ani.
Scutul dăunează tratatului
Noul document înlocuieşte acordul de reducere a armelor ofensive semnat în 1991 de George W. Bush şi Mihail Gorbaciov, liderii de atunci ai SUA, respectiv URSS şi expirat pe 5 decembrie. Concret, noul document prevede ca Statele Unite şi Rusia să îşi reducă arsenalul nuclear la 1.550 de ogive fiecare. Documentul mai prevede interzicerea amplasării de armament strategic ofensiv dincolo de teritoriile naţionale ale SUA şi ale Rusiei.
Interdicţia nu vizează însă deplasările de submarine, zborurile aeronavelor militare sau acostarea submarinelor în porturile unor ţări terţe. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat în declaraţiile sale pe această temă că tratatul START „nu conţine niciun fel de clauză care să faciliteze amplasarea unui scut antirachetă american pe teritoriul Europei".
Lucru confirmat şi de administraţia americană care susţine că documentul „nu conţine nicio constrângere în privinţa amplasării unor elemente ale scutului antirachetă al Statelor Unite".
O nouă strategie de securitate
Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a făcut deja un prim pas spre dezarmare. El a anunţat că Statele Unite vor avea o nouă politică nucleară, care are, în premieră, ca principa