Actiunile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON) au sarit in prima zi de tranzactionare la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti cu 14% si au ramas fara vanzatori. Anterior, titlurile companiei erau tranzactionate pe piata RASDAQ.
"Sunt doua scenarii care puteau conduce la aceasta evolutie. Ori speculeaza cineva momentul, ori sunt fonduri de investitii care cumpara acum pentru ca inainte nu aveau voie sa achizitioneze titluri ca nu erau listate pe o piata reglementata. Toate companiile din domeniu au potential de crestere pentru ca incepe usor sa se vada iesirea din criza si aversiunea la risc scade", spune Octavian Molnar, directorul IFB Finwest.
Compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de 3,2 mil. lei (0,79 mil. euro), in crestere cu 76,6% fata de castigul inregistrat anul trecut, care s-a cifrat la 1,83 mil. lei (circa 432.000 de lei). Totodata, veniturile totale ale Cemacon sunt asteptate sa urce in 2010 cu 18,7%, la 38,5 mil. lei (9,4 mil. euro). Productia fizica ar urma sa se majoreze anul acesta cu 32%, la circa 178.000 mc de blocuri ceramice, ca urmare a punerii in functiune incepand cu luna iulie a fabricii de la Recea, in care compania a investit anul trecut 17 mil. euro.
Valoarea contabila a Cemacon s-a dublat la finele anului trecut, ajungand la 67,4 mil. lei (15,8 mil. euro), ca urmare a unui plus de 33,2 mil. lei (7,8 mil. euro) rezultat din reevaluarea terenurilor detinute de companie.
Cei mai importanti actionari ai Cemacon sunt Broker Cluj (BRK), cu 11,2% din actiuni, urmata de doua fonduri straine fiecare cu circa 10% din capital, respectiv olandezii de la MEI si fondul american Artio Global (fostul Julius Baer). Directorul general al firmei Ioan Crehul detine aproape 6% din actiuni, iar SIF Muntenia are 5% din companie.
Actiunile producatorului de materiale de construct