Revenirea economica a Germaniei ar putea incetini din cauza ca tot mai multe companii de marime medie - scheletul sectorului industrial - nu pot face fata conditiilor de pe piata si intra in faliment. Aceasta situatie are insa un impact negativ si asupra zonei euro, in conditiile in care Germania are cea mai mare economie de pe continent, scrie The Wall Street Journal.
Numarul in crestere de falimente in randul Mittelstand - companiile mici si mijlocii, in majoritate private, care domina economia orientata spre exporturi a Germaniei si care furnizeaza cele mai multe slujbe - a contribuit deja la cresterea ratei somajului si s-a interpus in calea revenirii pe crestere a economiei. In acest an numarul de falimente este asteptat sa creasca pana la valori record.
Aceasta situatie ar putea incetini procesul de revenire din criza nu doar in Germania, unde guvernul estimeaza ca Produsul Intern Brut va creste cu doar 1,4% in acest an, dupa ce anul trecut declinul economiei s-a situat la 5%, ci si in zona euro.
Cele 40.000 de companii germane asteptate sa intre in insolventa in 2010, un numar in crestere cu 16,6% fata de anul trecut, ar stabili un nou record, depasindu-l pe cel din 2003, cand au fost inregistrate 39.470 de cereri de intrare in insolventa, potrivit MittelstandMonitor, un raport anual asupra evolutiei sectorului.
Aproximativ 98% din totalul insolventelor din Germania au loc in sectorul IMM-urilor, potrivit Creditreform, o companie de consiliere si de colectare a datoriilor care a co-sponsorizat raportul.
"Acest val de insolvente este diferit de cele anterioare, deoarece afecteaza jucatorii mici in primul rand", potrivit lui Michael Bretz, purtator de cuvant al Creditreform.
Revenirea economica a Germaniei ar putea incetini din cauza ca tot mai multe companii de marime medie - scheletul sectorului industrial - nu pot face