EDUCATIE. Este important ca micutii sa cunoasca valoarea banilor, ca mai tarziu in viata sa se descurce pe cont propriu1. Cheltuirea banilor se intampla doar dupa ce-i castigi, muncind pentru a-i obtine!
2. Cand copilul tau te roaga neincetat sa mergeti la magazin pentru noi jucarii e timpul sa-i implementezi sistemul alocatiei. O suma fixa de bani, saptamanal, de care poate sa-si cumpere ceea ce vrea.
3. Alocatia sa nu trebuie sa fie atat de mare incat sa isi poata cumpara orice obiect scump. Cu cat e mai mare, cu atat valoarea banilor in ochii sai va fi mai distorsionata si nu va invata sa faca economii.
4 Notele bune sunt de asteptat, deci nu se rasplatesc cu bani si nici ajutorul la curatenia casei.
5. Cu toate ca legea permite munca incepand cu varsta de 16 ani, indicat ar fi sa-l incurajezi spre o meserie inca de la 14 ani. Vezi catre ce are inclinatii.
6. Da-i doar sfaturi atunci cand e vorba de bani, nu te impune cu forta.
7. Invata-l ce inseamna credit. Daca vrea cu adevarat un obiect ce depaseste valoarea alocatiei, ofera-i banii "imprumut". La alocatie, retrage-ti suma datorata, plus inca o rata - dobanda.
8. Copilul are voie sa foloseasca doar 50% din banii depozitati in pusculita.
9. Micutul are voie sa "o dea in bara" cu banii lui. Si e chiar indicat sa treaca prin asta, pentru ca-i va fi o lectie pretioasa legata de ce-l asteapta mai tarziu.
10. Daca vrea sa intre in mici afaceri, incurajeaza-l, indiferent daca toti banii lui se vor duce pe apa sambetei. Pune-l sa faca o schita pe hartie a intregului business.
11. Spune-i ca, la un moment dat, in viata, banca "Mama si tata" se va inchide si va fi pe cont propriu.
EDUCATIE. Este important ca micutii sa cunoasca valoarea banilor, ca mai tarziu in viata sa se descurce pe cont propriu1. Cheltuirea banilor se intampla doar dupa ce-i castigi,