Prim-ministrul rus, Vladimir Putin şi omologul său polonez, Donald Task participă în localitatea Katin din Rusia la o ceremonie destinată să comemoreze asasinarea a 22 de mii de ofiţeri polonezi, în anii celui de-al doilea Război Mondial, din ordinul lui Stalin. Această pagină de istorie este atât de dramatică, încât până şi astăzi relaţiile dintre Polonia şi Rusia sunt afectate de ceea ce s-a întâmplat la Katin, în aprilie 1940.
Prim-ministrul rus, Vladimir Putin şi omologul său polonez, Donald Task participă în localitatea Katin din Rusia la o ceremonie destinată să comemoreze asasinarea a 22 de mii de ofiţeri polonezi, în anii celui de-al doilea Război Mondial, din ordinul lui Stalin.
Această pagină de istorie este atât de dramatică, încât până şi astăzi relaţiile dintre Polonia şi Rusia sunt afectate de ceea ce s-a întâmplat la Katin, în aprilie 1940.
Cu un cinism care depăşeşte orice imaginaţie, Stalin i-a lichidat atunci pe aceşti ofiţeri polonezi, după ce cu şapte luni înainte, trupele ruseşti intraseră în Polonia, chipurile pentru a nu-l lăsa pe Hitler să o cupe în întregime.
Cinismul a fost şi mai teribil mai târziu, când Moscova a afirmat că de fapt naziştii ar fi comis masacrul de la Katin.
Abia când a ajuns Mihail Gorbaciov la putere, acesta a recunoscut vinovăţia regimului stalinist în privinţa acestui masacru.
Iată de ce comemorarea ruso-poloneză de miercuri, o premieră absolută este încărcată de simboluri şi are o mare importanţă. În primul rând, ea este de natură să amelioreze relaţiile dintre Polonia şi Rusia. În al doilea rând, este important triumful adevărului istoric, pentru că ruşii de exemplu nu ştiu mai nimic despre Katin sau sunt convinşi că vechea variantă oficială este cea adevărată.
De notat că un film cu totul tulburător, realizat de marele regizor polonez Andrej Waida, pe subiectul masacrului de la