Au mâncat timp de 7 săptămâni numai mâncare de post, după care în ziua de Paşti şi-au pregătit o masă îmbelşugată. E obiceiul românilor ca de sărbători să nu mai ţină cont ce şi cât mănâncă şi apoi să ajungă la coadă la Urgenţe. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, când zeci de făgărăşeni şi-au petrecut zilele de sărbătoare la Urgenţe şi nu în familie alături de cei dragi.
Gărzile de sărbători sunt de cele mai multe ori adevărate coşmaruri pentru cadrele medicale. Mulţi făgărăşeni, deşi gurmanzi din fire, s-au străduit să ţină rânduielile postului şi s-au abţinut de la mâncare. Cum a trecut însă Postul, s-au aşezat la masă şi nu s-au mai ridicat decât atunci când au simţit că li se face rău, aşa că au fugit sau au fost duşi la medic. Astfel, la Compartimentul de Primiri Urgenţe, în zilele de Paşti, a fost înghesuială mare. ,,În zilele de Paşti, făgărăşenii au făcut exces la mâncare. Au mâncat mai mult decât de obicei, ţinând cont că a fost şi Postul. Astfel, în zilele de sărbătoare s-au prezentat un număr mare de făgărăşeni la Urgenţe”, a spus dr. Mihaela Pandrea, directorul Spitalulului „Aurel Tulbure“ din Făgăraş.
Sărbătorile au fost de asemenea un bun prilej pentru oameni să închine câte un pahar. Unii însă nu s-au oprit la atât şi au închinat până când au căzut sub masă. Şi aceştia au ajuns tot pe mâna cadrelor medicale de la Urgenţe. ,,În noaptea de Înviere, au fost două cazuri de consum excesiv de alcool. Li s-a aplicat un tratament de urgenţă, apoi au fost lăsaţi să plece acasă”, a mai spus directorul spitalulului. Toate aceste evenimente neplăcute se repetă în fiecare an în perioada sărbătorilor. Oricâte sfaturi ar primi de la medic, când vine vorba de mâncare şi băutură, oamenii reuşesc cu greu să se abţină, iar proverbul „De la bal, la spital” se pare că rămâne mereu la modă.
(Lavinia GHEORGHE, Mihaela BĂRGĂOANU)
Au mâncat timp de 7 s