Traficantii de tigari sunt printre castigatorii crizei. Au ajuns sa invarta afaceri de zeci de mii de euro lunar, in conditiile in care profiturile pot depasi de pana la 8 ori suma investita. "Cand faci 1.000 de euro pe zi, nu te mai temi de controale. Cel mult, dai spaga si scapi", spune unul dintre ei, citat de DailyBusiness.ro. Intre timp, producatorii legali se tem de faliment, iar statul pierde 1 miliard de euro anual.
''Cel mai mic pret castiga!'' O regula de aur in economia de piata pe care multi au inteles-o foarte bine si o aplica cu succes. Va mai aduceti aminte de traficul de blugi, de dulciuri si electronice din anii '90? Sa aduci marfa din Turcia, de exemplu, si sa o vinzi fara factura in Romania a reprezentat pentru multi dintre bogatasii din Top 300 startul in afaceri.
La aproape 20 de ani distanta, Romania este scena unei noi"afaceri" de succces - traficul cu tigari de contrabanda. Pe fondul scumpirii tigarilor, afacerile la negru au inflorit, iar vanzarile de tigari fara timbru au ajuns sa reprezinte, potrivit specialistilor, o treime din piata, adica peste 1 miliard de euro.
Sa cumperi un pachet de tigari de la coltul strazii la jumatate de pret fata de tariful din magazin a intrat practic in normalitate. Mai mult chiar, in multe dintre micile magazine de cartier, vanzarea de tigari fara timbru a ajuns sa reprezinta cea mai importanta sursa de venit. Iar cei care nu au timp sa mearga la magazin, le pot cumpara, mai nou, si de pe Internet.
Unul din trei pachete de tigari cumparate in Romania provine din piata neagraStudiu compania de cercetare de piata Novel Research
Cum s-a ajuns aici? Unul dintre traficanti explica cum sta treaba cu cererea si oferta.
''De ce sa cumpar de la magazin un Marlboro cu 9,9 lei, cand pot sa il iau de la colt cu 7 lei? Bine, in trecut, erau probleme cu tutunul, ca