Pe lângă excesele alimentare, consumul de alcool și agresiuni, Sărbătorile au adus o nouă categorie de pacienți: cei care suferă atacuri de panică din cauza singurătății.
„Aceşti bolnavi au umplut Urgenţa de Sărbători“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Florian Stoian. Medicul a mai spus că mulţi dintre ei s-au panicat din cauză că au rămas singuri acasă de Paşte şi că nu au avut cu cine să-şi petreacă Sărbătorile.
În schimb, alţii au intrat în stare de şoc din cauza stresului, a oboselii accentuate, iar o femeie a intrat în panică pentru că partenerul de viaţă nu a reuşit s-o satisfacă în noaptea de Înviere. Şeful secţiei Neurologie, dr. Ildiko Toldişan a declarat că se confruntă destul de des cu astfel de pacienţi. „Ei sunt diagnosticaţi, trataţi şi trimişi acasă“, a precizat medicul.
Bolnavii nu-şi pot controla sentimentele
Atacul de panică se manifestă ca o frică puternică, pe care bolnavii nu o mai pot stăpâni. „Au o stare de anxietate care apare de foarte multe ori fără niciun motiv şi care îi poate face să îşi piardă controlul“, a adăugat dr. Toldişan.
Majoritatea celor care suferă atacuri de panică trăiesc o senzaţie similară cu un atac de cord şi li se face tot mai rău, moment în care se panichează şi mai tare. „Li se pare că sunt pe cale să moară“, spun cadrele medicale.
Primul simptom este ameţeala, apoi persoana transpiră abundent, începe să tremure are frisoane, îi vine să vomite. Atacul de panică poate dura zece minute, dar şi o jumătate de oră.
Citiţi mai multe în