Poliţiştii de frontieră constănţeni au derulat, la sfârşitul săptămânii trecute, ample acţiuni pe linia combaterii braconajului piscicol, pentru reţinerea a două dintre cele trei nave turceşti descoperite în apele teritoriale româneşti, aceştia fiind nevoiţi să folosească armamentul.
Ultimul caz s-a înregistrat sâmbătă seara, în jurul orei 18.00, când nava MAI 1101 a depistat la o distanţă de aproximativ 80 mile marine de zona Gura Portiţei o navă de pescuit care la momentul interceptării avea arborat pavilionul ucrainean, iar pe bordajul navei era inscripţionat numele CANAKCILAR.
"La solicitarea navei Poliţiei de Frontieră, pescadorul respectiv nu a răspuns pentru controlul de identificare şi a fost necesară utilizarea somaţiilor prin radio, voce şi semnale luminoase (racheta de semnalizare). Având în vedere refuzul căpitanului navei de a se supune somaţiilor şi a opri pentru control, au fost executate focuri de avertisment, fiind trase 79 cartuşe calibru 7,62 mm şi 90 cartuşe 14,5 mm", notează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, precizând că pescadorul a oprit într-un târziu, nava fiind reţinută şi adusă în Portul Constanţa pentru verificări. La bord se afla un echipaj format din 7 persoane care nu posedau documente de identitate şi care au declarat că sunt cetăţeni turci. La controlul efectuat asupra navei s-au găsit plase de pescuit calcan, şi 106 kg peşte de diferite specii specii marine - calcan, rechin şi vulpe de mare - în compartimentul frigorific.
O altă navă ce avea inscripţionat pe bordaj numele CAPTAN SEYFULLAH OGULLARY a fost depistată sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 4.45 în timp ce lansa plase de pescuit într-o zonă situată în apele teritoriale româneşti, la aproximativ 66 mile marine de ţărmul românesc, zona Tuzla.
Şi în acest caz, pentru că nu a răspuns solicitării de oprire, poliţiştii de frontieră au fost nevo