Initiativa legislativa a senatorului PDL Iulian Urban ca soferii sa fie amendati in functie de venituri este neconstitutionala, si daca va trece de Parlament, va fi atacata pe motive de neconstitutionalitate, deoarece pedepseste cetatenii in functie de venit si nu de fapta, potrivit lui Gabriel Biris, partener in cadrul casei de avocatura Biris Goian si expert in fiscalitate.
Pe de alta parte, la fel ca si impozitul progresiv care determina anumite persoane sa nu isi declare veniturile reale, astfel incat sa plateasca un impozit mai mic, si aplicarea de amenzi diferentiate ar incuraja coruptia.
Pedepseste soferii in functie de venit
"Aceasta initiativa este neconstitutionala. Pedepseste soferii in functie de venit, si nu in functie de fapta. Daca va trece, aceasta lege va fi o invitatie la abuzuri si la coruptie. Multi ar prefera sa dea o «atentie» si sa nu plateasca valoarea amenzii, in cazul celor cu venituri mari", a subliniat Gabriel Biris.
In Germania, singura tara europeana unde exista portiuni de autostrada fara limita de viteza, valoarea amenzilor este calculata in functie de viteza cu care s-a depasit limita legala, si nu in functie de venitul celui de la volan.
Potrivit initiativei senatorului PDL, valoarea punctului-amenda ar urma sa fie de 10% din salariul minim brut pe economie pentru contravenientii cu venituri anuale in anul anterior sub 30.000 de lei, 2% din venituri pentru cei care au incasat in anul anterior intre 30.000 si 300.000 de lei si 1% din venituri pentru cei care castiga peste 300.000 de lei pe an.
Clasele de sanctiuni pornesc de la doua-trei puncte amenda pentru clasa I de sanctiuni si ajung la 21-100 de puncte amenda in clasa a V-a care se aplica persoanelor juridice.
Astfel, daca un angajat cu un salariu de 2.000 de euro pe luna plateste in prezent o amenda de 120 de lei (sau 60 de lei in 48 de or