Ministerul de Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti dau startul unei ample campanii de informare a cetăţenilor români, care doresc să obţină o viză turistică, pentru a vizita Statele Unite. Obiectivul : scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA şi implicit îndeplinirea criteriile de intrare în Visa Waiver Program, în contextul în care anul trecut 25% dintre solicitări au fost respinse. La rândul lor, autorităţile americane ar trebui să dea şi ele dovadă de mai multă transparenţă, spune la RFI fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu.
Ministerul de Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti dau startul unei ample campanii de informare a cetăţenilor români, care doresc să obţină o viză turistică, pentru a vizita Statele Unite.
Obiectivul : scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză pentru SUA şi implicit îndeplinirea criteriile de intrare în Visa Waiver Program, în contextul în care anul trecut 25% dintre solicitări au fost respinse.
Pentru a intra în programul Visa Waiver, rata respingerilor nu trebuie să depăşească trei procente.
În acest context, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein îi sfătuieşte pe cei respinşi o dată să nu mai aplice, decât dacă situaţia lor a înregistrat "schimbări considerabile şi pozitive".
La rândul lor, autorităţile americane ar trebui să dea şi ele dovadă de mai multă transparenţă, spune la RFI fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu (audio).
"Principala problemă a fost aceea că cel care se trezea cu un dosar respins nu-i era clar de ce era respins dosarul. Drept care o transparenţă suplimentară din partea personalului american ar fi binevenită, astfel încât şi cel care greşeşte în completarea formularului sau nu e destul de convingător să înţeleagă efectiv de ce i-a fost respins şi să nu rămână cu impresia că este pur şi simplu o repartizare aleatorie. Sunt unii care obţin