Antrenorii de fotbal mestecă gumă pentru a se calma, iubiţii pentru a-şi păstra respiraţia proaspătă, numai bună de sărutat, iar copiii pentru a fi la modă sau, dacă sunt mici, pentru a face baloane. Unii oameni aleg să o mestece chiar în scopuri medicale- de exemplu, ca înlocuitor al nicotinei, atunci când vor să se lase de fumat.
Indiferent de motivele pentru consumi guma de mestecat, trebuie să ştii că acest amestec moale şi cu potenţial toxic este dăunător atât pentru sănătate, cât şi pentru mediu, potrivit revistei The Ecologist.
Oamenii folosesc gumă de milenii bune, dar abia recent a devenit o masă plastică mentolată, plină de conservanţi şi alte chimicale.
Vechii greci mestecau "mastiche", o gumă făcută din răşina unui copac numit mastic, maiaşii mestecau "chicle", seva copacului sapodilla, iar indienii nord-americani foloseau sevă de molid, şi au transmis obiceiul şi celor care s-au stabilit în acele locuri.
După al doilea Război Mondial, chimiştii au învăţat să producă cauciuc sintetic, care până la urmă a înlocuit cauciucul natural din bază gumei de mestecat. Astăzi, ingredientul numit "bază de gumă" este de fapt denumirea prescurtată pentru o supă de potenţiale ingrediente toxice.
Din cauza ingredientelor necunoscute de pe ambalajul gumei de mestecat, cei mai mulţi dintre noi continuă să o mestece din ignoranţă, în cantitate foarte mare. Americanii consumă 40 % din gumă mestecată în întreaga lume. În Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania, aproape jumătate din adulţii cu vârsta peste 15 ani mestecă gumă. În Marea Britanie se cheltuie aproximativ 325 de milioane de lire pe an pentru acest produs. Global, doar două companii - Wrigley şi Cadbury - controlează 60% din piaţa gumei de mestecat, care este estimată la 10 miliarde de lire pe an.
Toxic sau nu?
Când o anumită piaţă este profitabilă, principalii investitori sun