Consumul intern nu şi-a revenit nici în luna februarie, în timp ce câştigul salarial mediu net a scăzut cu 15 lei. În plus, şomajul real este mai mare decât cel înregistrat. Românul se află încă în plină recesiune: consumă temperat şi câştigă mai puţin, arată statisticile. Analiştii spun că guvernanţii trebuie să transmită semnale de încredere.
Vânzările în comerţul cu amănuntul au scăzut în a doua lună a acestui an cu 8,1% faţă de februarie 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Românii dau jumătate din venituri pe taxe
Statul suprataxează munca pentru protecţie socială
50 de moduri prin care statul încurajează nemunca
Dar comparativ cu ianuarie 2010, consumul a urcat cu 2,9%. În funcţie însă de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri în comerţ a scăzut în luna februarie faţă de luna anterioară cu 0,4%. Dincolo de aceste cifre se află faptul că românii, marcaţi de incertitudinea câştigurilor viitoare, consumă puţin.
Datele INS arată că decalajul între consumul din acest an şi cel anterior începe, uşor-uşor, să se reducă, spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
„Este o performanţă relativ bună în luna februarie, fiindcă ne raportăm la nişte cifre de consum foarte bune în aceeaşi lună din 2009", arată Anghel. Cu toate acestea, economistul subliniază că explozia de consum din 2008 nu se va mai produce curând. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în repetate rânduri că revenirea economiei se bazează pe consum, însă doar dacă acesta este susţinut de productivitate.
Dacă cifrele privind vânzările din comerţ sunt puse în legătură cu cele privind câştigul salarial, lucrurile încep să aibă logica şefului băncii centrale. În condiţiile în care românii au câştigat în medie, în februarie, cu 15 lei mai puţin decât în prima lună a anului, consumul nu a putut să crească. Potriv