România a coborât şase locuri în primele trei luni ale anului, pe poziţia a 15-a, într-un clasament al ţărilor în funcţie de gradul de risc al datoriilor, după reducerea cu 25% a costurilor statului român pentru asigurare riscului de default, potrivit unui raport al companiei CMA Data Vision. CMA a analizat costurile de asigurare a datoriilor împotriva riscului de default pentru 66 de state. La finele anului trecut România era prezentă în top zece al statelor cu cele mai riscan
România a coborât şase locuri în primele trei luni ale anului, pe poziţia a 15-a, într-un clasament al ţărilor în funcţie de gradul de risc al datoriilor, după reducerea cu 25% a costurilor statului român pentru asigurare riscului de default, potrivit unui raport al companiei CMA Data Vision.
CMA a analizat costurile de asigurare a datoriilor împotriva riscului de default pentru 66 de state.
La finele anului trecut România era prezentă în top zece al statelor cu cele mai riscante datorii pe locul nouă.
Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut în primul trimestru la două puncte procentuale peste rata mid-swap, de la 2,763 puncte procentuale peste acest nivel la finele trimestrului al patrulea din 2009.
Astfel, asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenţă de cinci ani, a statului român a scăzut la finele lunii martie la 200.000 de dolari, de la 276.300 dolari în decembrie, notează CMA în raportul Global Sovereign Credit Risk Report pentru primul trimestru.
Probabilitatea cumulativă de default a datoriilor României a coborât de la 17,2% în decembrie 2009, la 13,3% în martie.
În top zece al statelor cu cele mai riscante datorii, Lituania, Liban şi România au fost înlocuite de Pakistan, Egipt şi Irak.
Venezuela a rămas pe prima poziţie a