Foştii adversari din perioada Războiului Rece semnează mâine, la Praga, noul tratat privind reducerea arsenalelor nucleare. Documentul, pentru care Rusia şi SUA au negociat la sânge în ultimii ani, va înlocui un acord datând din 1991 şi ar putea marca, pentru Rusia, revenirea în postura de jucător cu mare influenţă în politica internaţională.
Castelul Praga din capitala Cehiei este locul asupra căruia Moscova şi Washingtonul au convenit să "găzduiască" semnarea noului tratat privind reducerea arsenalelor nucleare americane şi ruse (START 2). Momentul marchează "un nou nivel al încrederii dintre Moscova şi Washington", după cum s-a exprimat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, dar şi confirmarea revenirii în forţă a Rusiei în postura de jucător cu greutate pe scena politică internaţională, după cum au apreciat analişti citaţi de agenţiile internaţionale de presă. Documentul înlocuieşte un acord semnat în 1991, care a expirat la sfârşitul anului trecut.
SCUTUL, CA UN GHIMPE
Dosarul START 2 afectează relaţiile ruso-americane de mai mulţi ani. Nu o dată, Moscova a ameninţat cu blocarea discuţiilor atunci când declaraţiile sau acţiunile unor oficiali americani au nemulţumit administraţia de la Kremlin. Cel mai recent exemplu a fost chiar anul acesta, în februarie, când România a anunţat că va face parte din noul proiect al scutului antirachetă pe care americanii intenţionează să îl amplaseze în această regiune a Europei. În septembrie 2009, Washingtonul suspendase un prim proiect al scutului antirachetă criticat de Rusia.
De altfel, nici cu două zile înainte de semnarea documentului, partea rusă n-a pierdut prilejul de a face din nou o trimitere critică la acest proiect. Ministerul de Externe a declarat, pentru AFP, că Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din tratatul de dezarmare nucleară dacă scutul antirachetă amer