Legea pensiilor încalcă însăşi Constituţia. Iată ce spune la RFI preşedintele sindicatului cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi în retragere, Mircea Dogaru. Reacţia sa vine după ce ministrul Apărării, Gabriel Oprea a precizat într-un răspuns la o interpelare din Senat că potrivit simulării în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19% şi 69%. De partea sa, ministrul Muncii, Mihai Şeitan spune că diminuarea pensiei militarilor va fi proporţională cu nivelul acesteia, dar că nu este vorba de scăderi de 70 de procente.
Legea pensiilor încalcă însăşi Constituţia. Iată ce spune la RFI preşedintele sindicatului cadrelor militare disponibilizate în rezervă şi în retragere, Mircea Dogaru (audio).
Reacţia sa vine după ce ministrul Apărării, Gabriel Oprea a precizat într-un răspuns la o interpelare din Senat că potrivit simulării în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19% şi 69%.
De partea sa, ministrul Muncii, Mihai Şeitan spune că diminuarea pensiei militarilor va fi proporţională cu nivelul acesteia, dar că nu este vorba de scăderi de 70 de procente.
"Noi am cerut blocarea în justiţie a proiectului de lege, pentru că le-am deschis proces domnilor Boc şi Şeitan, implicit Guvernului, în data de 26 martie şi ne vom judeca până în pânzele albe. Pe de altă parte, gândiţi-vă cu ce motivaţie este încălcată Constituţia României. Militarul este 24 de ore din 24 activ în serviciu. Mai mult decât atât, militarul este obligat să moară sub drapel. Este motivul pentru care şi noi, ca şi în alte state ar trebui să avem o lege ocupaţională aparte", explică Mircea Dogaru.
În prezent, 72% din pensiile militare sunt sub plafonul de două mii de lei, iar peste 90% sunt sub trei mii. Sistemul de pensii militare nu este un sistem contributiv şi conform