Există încă multe bariere în calea educaţiei copiilor rromi din estul Europei. Aceştia sunt separaţi de alţi copii sau uneori sunt înscrişi în clase destinate celor cu dificultăţi de învăţare. Iată ce susţin mai multe grupuri pentru apărarea drepturilor omului, înainte de al doilea summit pe tema rromilor, organizat de Uniunea Europeană, ce va avea loc joi şi vineri, la Cordoba, în Spania.
Există încă multe bariere în calea educaţiei copiilor rromi din estul Europei. Aceştia sunt separaţi de alţi copii sau uneori sunt înscrişi în clase destinate celor cu dificultăţi de învăţare.
Iată ce susţin mai multe grupuri pentru apărarea drepturilor omului, înainte de al doilea summit pe tema rromilor, organizat de Uniunea Europeană, ce va avea loc joi şi vineri, la Cordoba, în Spania.
Deşi unele progrese s-au făcut în ultimul timp, segregarea şcolară este încă foarte răspândită în regiune, spune Costel Bercuş, director al Fondului pentru Educaţia Rromilor. Conform unui studiu UNICEF, însă, aceasta este o practică des întâlnită în estul Europei.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat în ultimii ani Cehia şi Ungaria, pentru înscrierea copiilor rromi în clase destinate elevilor cu dificultăţi de învăţare.
În ianuarie, instanţa europeană a atras atenţia Guvernului de la Budapesta în legătură cu un caz în care doi copii rromi au fost transferaţi într-o clasă pentru cei cu uşoare dizabilităţi intelectuale.
Copiii rromi sunt privaţi de o educaţie de calitate în multe state membre, spune Joszef Berenyi, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care adaugă că micuţii sunt fie segregaţi în clase doar pentru rromi, fie şi mai rău, copiii rromi nu pot urma şcoala deloc.
În România, cifrele oficiale susţin că numărul copiilor rromi şcolarizaţi a crescut mai mult de două ori în ultimii 20 de ani, însă un studiu realizat