O estimare brută a sumei încasate de pe urma privatizărilor făcute în ultimii 18 ani, în România ar ridica valoarea acesteia la circa 4 miliarde de euro, sumă comparativă cu privatizările realizate de Polonia în ultimii trei ani. Cum au reuşit polonezii acolo unde românii nu au vrut să "îşi vândă ţara"?
Planul de privatizare al Poloniei a fost adoptat la 22 aprilie 2008, iar în 23 de luni s-au deschis 688 de proiecte şi au fost finalizate alte 219. Astfel că, doar din acest plan de privatizare, în ultimele 8 luni ale anului 2008, veniturile Poloniei pe acest segment au urcat la 673 milioane de euro, iar în 2009 acestea au ajuns la 1,52 miliarde de euro. Până la momentul de faţă însă, veniturile din privatizări au ajuns la 4 miliarde de euro, iar targetul pentru sfârşitul acestui an este de 6,14 miliarde de euro. Totodată, pentru întregul an, Polonia are în plan privatizarea a 28 de companii.
În cazul României, multe din privatizările făcute din 1992 până în prezent au fost foarte controversate, criticile vizând mai ales sumele încasate de stat, adesea considerate derizorii.
Când au început privatizările, AVAS avea de gestionat 5.937 de societăţi. În prezent, AVAS mai monitorizează 3.501 de societăţi şi deţine un capital social de aproximativ 1,96 miliarde de lei, la 810 societăţi. Din aceste societăţi doar mai puţin de jumătate sunt privatizabile.
"Capital majoritar mai deţinem doar la 23 de societăţi, valoarea lor ridicându-se la 111,8 milioane de lei. Capitalul social al celor 400 de companii privatizabile se ridică în total la 234,7 milioane de lei", a declarat un reprezentant al AVAS. Se crede însă că falimentarea sau scăderea valorii unor companii a fost făcută voit în România, iar în cazul Poloniei, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor state europene, privatizările au fost făcute când valoarea societăţilor