Luna martie a adus o crestere neasteptata a pretului mediu al locuintelor vechi din Capitala, dar si din alte orase mari, potrivit rapoartelor de monitorizare ale unora dintre cele mai importante site-uri de profil. Desi reala statistic, potrivit analistilor imobiliari aceasta crestere nu are nicio relevanta. Vezi in articol de ce.
Cresterea statistica nu este determinata de scumpiri ale apartamentelor deja scoase de vanzare, ci de noile oferte aparute pe piata, care intra intentionat la preturi mai mari, pentru ca proprietarii sa aiba de unde sa mai scada.
Numarul ofertelor de pe piata a crescut in martie cu aproape 50%, fata de februarie, conform unui raport al site-ului AnunturiParticulari.ro.
"Este ca la piata", explica Valentin Ilie, directorul executiv al agentiei Coldwell Banker, una dintre cele mai mari companii de pe piata de consultanta imobiliara.
"Nu exista o crestere reala de pret, ci o schimbare a balantei de pret ca urmare a ofertelor noi aparute. Astfel de oscilatii lunare ale preturilor medii, de +/- 5%, chiar 10% vor fi pe tot parcusul anului in functie de noile locuinte scoase la vanzare. Este normal pe piata noastra", spune Ilie.
Ilie, ca si reprezentantii site-urilor Imobiliare.ro sau MagazinuldeCase.ro, mizeaza insa pe o stabilitate a preturilor in acest an, chiar daca aceste mici oscilatii ale nivelului mediu de pret vor ramane valabile in continuare.
Reprezentantii AnunturiParticulari.ro au interpretat cresterea preturilor din martie ca un semn al stabilizarii pietei, dupa 2 ani in care s-au inregistrat deprecieri masive ale valorilor.
"Cum vor fi preturile luna viitoare nu poate nimeni sa stie, insa cu siguranta nu vom mai asista nici la cresteri spectaculoase, dar nici la scaderi dramatice de preturi", se mentioneaza in raportul AnunturiParticulari.ro.
Si ana