Romanii cu restante mici, de circa 500 de lei la imprumuturile pe carduri, sunt tot mai vanati de firmele de recuperare care nu le bat la usa pentru bani, ci se duc direct la seful datornicului si ii cer sa le opreasca suma din salariu.
In ultimele luni, bancile au vandut portofolii intregi de credite, in special din categoria celor care se apropiau de prescriere, adica de termenul dincolo de care nu mai puteau fi recuperate, a spus Alexandra Rusen, coordonator departament recuperare creante la Coface Romania. Ea estimeaza ca acest tip de credite reprezinta circa 5% din totalul restantelor.
In primele 3 luni din acest an a crescut numarul restantelor pe carduri administrate de firma Coface. Valoarea medie este insa mica, de circa 500 de lei lunar. "Cea mai mare creanta din portofoliu este de 6.000 de lei", a precizat Alexandra Rusen.
Anul trecut recuperatorii plateau bancilor pana la 20% din valoarea pachetului de creante pe care il cumparau. Acum ofera doar 3-4%Ramona Kolcze, partener la Kolcze, Iliuta si Asociatii
In categoria acestor restante sunt incluse si sumele accesate de romani din descoperitul de cont al cardurilor de debit. "Pentru recuperarea lor apelam de regula la angajator, daca avem norocul ca debitorul sa aiba inca loc de munca", a afirmat sefa Coface.
La inceputul lui 2010, starea clientilor retail s-a inrautatit din cauza crizei. "Sunt multe persoane care timp de trei ani, sa zicem, au platit luna de luna datoria, dar din cauza inrautatirii situatiei materiale nu mai reusesc sa achite rata", a spus Rusen.
Coface incheie cu bancile contracte de "servisare", conform carora restanta ramane in portofoliul bancii, si este recuperata de firma in numele acesteia.
Exista insa si varianta ca banca sa vanda un pachet de creante catre firma recuperatoare, Coface fiind insa mai putin acti