Cele peste 900.000 de pensii medicale costă bugetul 1, 5 miliarde de euro, cât deficitul sistemului. Una din patru persoane primeşte pe nedrept pensie de boală. Toate dosarele vor fi reevaluate. Din primele verificări unii bolnavi s-au şi „vindecat“ .
În România se plătesc peste 900.000 de pensii de boală, ceea ce-nseamnă că 16% din cei 5,7 milioane de pensionari au fost declaraţi inapţi de muncă înainte de-a ajunge la vârsta legală de retragere din activitate. Procentul este triplu faţă de cel din 1990, când la 3,6 milioane de pensionari, doar 200.000, adică 8%, erau invalizi. Aceste pensii au costat anul trecut 1,5 de miliarde de euro, adică exact deficitul bugetului de pensii.
Pensii exorbitante care sfidează bunul simţ
A „fabricat“ pensii de invaliditate de 5 milioane de euro pentru 3.000 de oameni
Ajutor social record, pentru o campioană în scaun cu rotile: 5.148 de lei pe lună
50% din dosare, respinse
Presiunea financiară foarte mare asupra bugetului asigurărilor sociale a determinat Ministerul Muncii să înceapă o monitorizare a judeţelor cu cele mai multe cazuri de pensii de invaliditate, Bihor şi Mureş.
Ministrul Şeitan estima recent la 25% din total procentul pensionărilor incorecte pe caz de boală. Verificările începute în noiembrie 2009 arată că numărul ar putea fi mult mai mare, chiar dublu. Din octombrie anul trecut şi până la începutul lunii martie, 1.100 de persoane din judeţele Bihor şi Mureş au încercat să se pensioneze pe caz de boală. Dosarele lor complete, cu actele medicale şi propunerea de pensionare din partea cabinetelor locale, au fost trimise la Bucureşti, Institutului Naţional de Expertizare Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM).
Din acestea, doar 400 au fost admise. Alte 400 au fost respinse fără să fie nevoie de investigaţii medicale amănunţite, iar pentru 300 de aspi