Mergi la Inari primăvara sau la începutul verii. Sigur, aici niciodată nu e vreme de plajă, însă în aceste perioade preţurile sunt mai mici şi totul este deschis.
În Inari există un supermarket pe strada principală, lângă staţia de benzină şi vizavi de singurul hotel. Zarzavaturi, mulţi cartofi şi în rest obiecte de menaj, ceva haine şi unelte agricole - aşa se prezintă oferta. Dacă întrebi de carne, ţi se spune că în Inari toţi au în frigider câte un ren întreg şi peşti din lac... Ce rost ar avea să mai cumpere de la supermarket? Iar de vrei să cumperi bere, fă-o până în ora 21.00. După, nu mai e permis prin lege.
În holul hotelului există trei aparate unde localnicii se înghesuie să joace poker electronic şi o sală de mese unde se servesc soté de ren cu piure şi gem de lingoberry, un fruct ce creşte peste tot prin pădurile din jur. Altfel, sătenii sunt foarte prietenoşi, mari amatori de alcooluri tari dar şi de bere, şi gata oricând să-ţi spună legende sami şi să se laude cu dârzenia şi curajul înaintaşilor lor. Unii cântă, alţii ies afară, în ger, la ţigară, iar cei câţiva turişti stau pe lângă calorifere. Eşti în nordul extrem al Finlandei, la câteva sute de kilometri nord de cercul polar şi la alţi câţiva kilometri sud de Capul Nord, locul unde Europa agaţă harta în cui. De ce ai veni aici la început de aprilie? Din acelaşi motiv pentru care vii în orice altă perioadă din an. Pentru cultura sami şi pentru a experimenta viaţa într-unul dintre cele mai neprietenoase, dar frumoase, locuri de pe faţa pământului.
În aprilie e încă iarnă în Inari. Zăpadă şi temperaturi sub zero. Şi sezonul turistic e încă în plină desfăşurare. Muzeul SIIDA e deschis până la orele 17.00 şi, împreună cu ferma de reni, reprezintă principalele atracţii ale sătucului. SIIDA este cuvântul lapon ce defineşte casa şi, ai ghicit, este muzeul dedicat tradiţiilor