Sticef: Am avut noroc că nu s-a închis nicio fabrică, deşi această industrie se descurcă din ce în ce mai greu
Principala problemă este legată de preţul energiei care a ajuns să reprezinte 60% din costurile de producţie
Valoarea producţiei autohtone de sticlă şi ceramică a fost, anul trecut, de 300 mil. euro, acelaşi nivel ca în 2007
Cu toate că s-au confruntat cu foarte multe probleme, anul trecut, jucătorii din industria sticlei şi ceramicii au avut noroc. Astfel, nicio unitate de producţie nu a ieşit de pe piaţă. "În 2009, am avut noroc că nu s-a închis nicio fabrică, deşi această industrie se descurcă din ce în ce mai greu", a declarat, pentru Curierul Naţional, Maria Dănciulescu, directorul executiv al Organizaţiei Patronale din Industria Sticlei şi Ceramicii - Sticef.
Aceasta ne-a mai spus că speră ca nici în acest an să nu existe vreun faliment, întrucât România este una dintre singurele ţări din Europa care mai fabrică sticlărie prin procedee manuale.
Producătorii de geamuri şi cei de sticlă pentru ambalaje se descurcă cel mai greu
Valoarea producţiei autohtone de sticlă şi ceramică a fost, anul trecut, de 300 milioane de euro, acelaşi nivel înregistrat în anul 2007. "Chiar dacă nu s-a afişat bilanţul pentru anul trecut, estimăm că afacerile jucătorilor din această piaţă au fost de 300 milioane de euro", a afirmat reprezentantul Sticef.
Principala problemă cu care jucătorii din această piaţă se confruntă este reprezentată de preţul energiei care a ajuns să fie aproximativ 60% din costurile de producţie. "Preţul gazului metan şi al energiei electrice a ajuns să reprezinte circa 60% din costurile totale de producţie, companiile din acest sector operând cu marje de profit minim", ne-a explicat reprezentantul Sticef, adăugând că producătorii de geamuri şi cei de sticlă pentru ambalaje se descurcă cel mai