Contestat de sindicate, de conducerea multor universităţi şi de partidele de opoziţie, proiectul Funeriu va ajunge pe masa Guvernului la începutul săptămânii viitoare. Textul trebuie să cuprindă modificările rezul-tate din dezbaterea publică scurtată de Guvern cu circa 10 zile faţă de cele 30 prevăzute de lege, după care va intra în procedura parlamentară. Termenul de adoptare este de 60 de zile.
PSD şi PNL au ales să nu participe la dezbaterea publică, preferând să depună o moţiune simplă în care au alăturat criticilor faţă de noua Lege a educaţiei şi reproşurile sindicale legate de planurile de concediere a 15.000 de angajaţi din învăţământ şi salariile micşorate ale acestora, situaţie ce ar fi cauzată de alocarea de facto a mai puţin de 6% din PIB pentru educaţie. Sub titlul „Educaţia - de la supravieţuire la colaps", moţiunea a fost respinsă ieri de senatorii puterii cu 65 de voturi contra faţă de 51 pentru, în condiţiile în care singura solicitare explicită adresată Guvernului de PSD şi PNL se referă la „necesitatea elaborării unui alt proiect de Lege a educaţiei - de către persoane cu înaltă competenţă - şi care să ţină seama de interesul public". Având în vedere majoritatea din Parlament, proiectul Funeriu are toate şansele să devină lege.
Profesorii care îşi pierd elevii îşi vor pierde şi posturile
Unul dintre cele mai virulente capete de acuzare la adresa proiectului Funeriu este că ar transforma pro-fesorul într-un funcţionar. PSD şi PNL susţin că „pe de o parte, dispare noţiunea de titular în sistem, iar pe de altă parte accesul tinerilor în sistem este mult îngreunat, restrictiv şi descurajat". „Astfel pentru a pătrunde în sistem, într-un singur an, un tânăr absolvent are de susţinut masteratul, concursul pentru ocuparea stagiului, două inspecţii la clasă, evaluarea anului de stagiu şi a portofoliului, examenul de defi-nitivat şi c