La Praga este semnat joi, 8 aprilie, noul tratat ruso-american de reducere a armelor nucleare. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev se află la Praga încă de miercuri, iar omologul său american, Barack Obama era aşteptat în cursul dimineţii. Noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare prevede o diminuare spectaculoasă, cu 74%, în raport cu tratatul START 1 din 1993, a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două ţări.
La Praga este semnat joi, 8 aprilie, noul tratat ruso-american de reducere a armelor nucleare. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev se află la Praga încă de miercuri, iar omologul său american, Barack Obama era aşteptat în cursul dimineţii.
Noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare prevede o diminuare spectaculoasă, cu 74%, în raport cu tratatul START 1 din 1993, a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două ţări. O veste bună, deci, pentru întreaga planetă, care va avea mai puţine bombe pe cap de locuitor. Ceea ce nu înseamnă că arsenalul rămas în funcţiune nu ar fi capabil să distrugă Terra.
Fiecare dintre cele două părţi îşi va păstra în jur de opt sute de rachete intercontinentale în stare de funcţionare, instalate fie pe bombardiere, fie pe submarine.
În spiritul celui precedent, noul tratat prevede mecanisme de verificare şi nu impune nici o restricţie specială în materie de experienţe nucleare.
Pentru Europa, acest tratat înseamnă o uşurare: două sute de ogive americane vor putea pleca de pe bătrânul continent.
Putem spue că preşedintele american, Barack Obama pune dezarmarea nucleară în centrul politicii sale externe.
Trebuie văzut aici şi un semn în direcţia Iranului. Washingtonul a înţeles, probabil, că ayatolahii nu vor renunţa la fabricarea bombei atomice, dacă occidentalii şi restul lumii nu se vor angaja în reducerea armamentelor nucleare.
Să notăm că între 12 şi 13 aprilie, la Washi