Considerată, în anumite situaţii, o stare justificată, furia poate depăşi limita controlabilă dacă o picătură a umplut paharul. Cel mai adesea, răbufnirile emoţionale apar în relaţia de cuplu, dar nu este exclus să apară şi la serviciu sau în alte contexte.
Copleşiţi de responsabilităţile pe care vi le-aţi asumat, îl rugaţi pe partenerul vostru să vă ajute cu ceva. El, în schimb, uită. Când auziţi asta, ţipaţi la el, trântiţi uşa, aruncaţi pe jos ce aveaţi în mână. Analizând mai apoi situaţia, vă daţi seama că lucrurile nu erau atât de grave şi chiar regretaţi că aţi reacţionat impulsiv.
Stresul, cauză principală a numeroase boli
“Sindromul secolului al XXI-lea” - Oboseala cronică şi apetitul sexual redus
Ana şi Dragoş Roşu, amândoi în vârstă de 28 de ani, locuiesc în Bucureşti. Ana se ocupă de treburile casei, dar solicită uneori şi ajutorul soţului. „Este frustrant când te aştepţi ca partenerul tău să se implice în activităţile casnice şi, chiar dacă îi ceri un minim de participare, nu primeşti nimic", spune Ana. La un moment dat, după ce a muncit timp de două zile, l-a rugat doar să păstreze curăţenia.
„Când m-am întors acasă, am găsit urme de noroi pe covoraşul din baie, pentru că a uitat să-şi aranjeze părul înainte să plece şi a intrat încălţat. Apoi, îmi aduc aminte că m-am supărat foarte tare din cauză că nu a vrut să meargă într-o vizită de familie. Am ţipat, am trântit uşa şi am plecat singură. Am regretat apoi pentru că el ar fi mers, însă eu nu am stat să-i ascult explicaţiile", îşi aminteşte ea.
O emoţie second-hand
Barbara Crăciun, psihoterapeut la Clinica Aquamarin şi asistent universitar la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Titu Maiorescu, ţine din când în când workshop-uri de managementul furiei. Psihoterapeutul defineşte furia ca „interacţiune complexă a unor stimuli provocatori, pliaţi pe st