Pe drumul către mănăstirile din nordul Capitalei întâlnim mai multe conace boiereşti, întrucât încă din secolul al XVI-lea familiile de rang aveau moşii în jurul Bucureştiului. Printre cele din nord amintim: Conacul Lahovary din Baloteşti, Palatul Ghica din Căciulaţi, conacele Greceanu şi Hagi Theodoraky din Grădiştea.
În 1892, moşia de la Măxineni cu o suprafaţă de "435 ha, din care 210 erau cultivate, 40 erau sterpe, 50 islaz, iar 135 pădure", era parte din plasa Mostiştea, comuna Greci, actuală Grădiştea, judeţul Ilfov. Fără să fie impozantă, reşedinţa Theodoraky impresionează prin jocul dintre piatra sculptată a ferestrelor cu ancadramente bogat ornamentate şi cărămida aparentă, de la fabrica familiei. Atât elementele constructive, decorative şi detaliile porticului, cât şi silueta casei scării, ce se aseamănă cu un turn, conferă clădirii distincţia şi eleganţa sfârşitului de secol al XIX-lea.
O placă opulent decorată atestă că a fost construită de G. Hagi Theodoraky, în 1896, după planurile arhitectului Ruher. Clădirea are la parter cinci camere, etajul parţial şi mansarda fiind iniţial dormitoare. Intrarea principală a avut până de curând o uşă somptuoasă din lemn. Din vestibulul cu luminator se intra în birou, apoi erau salonul, sufrageria cu ferestre spre heleşteu şi dormitoarele. Decoraţiile originale ale interioaelor s-au păstrat la parter, fiecare încăpere fiind diferită. Din păcate, distrugerile recente au afectat iremediabil aceste elemente ornamentale.
FOSTA ŞCOALĂ DEVINE AUTOBAZĂ
Naţionalizată prin decretul 83 din 1949, a intrat în folosinţa comunei, fiind clădirea şcolii între 1953 şi 1974, când s-au încheiat lucrările de construcţie la noua şcoală. Mulţi dintre localnici îşi amintesc că în copilărie şcoala lor avea candelabre. În februarie 1976, Consiliul Judeţean Ilfov a transferat proprietatea în admini