România Liberă a mers în 12 spitale din ţară pentru a vedea dacă personalul medical este pregătit să renunţe la şpăgile primite de la pacienţi. Sub pretextul că reprezintă o ONG care a iniţiat o campanie anticorupţie, reporterii incognito le-au cerut managerilor permisiunea să monteze în unităţile sanitare afişe în care bolnavii erau îndemnaţi să-i denunţe pe doctorii care le cer cadouri şi bani. Demersul s-a lovit însă ca de un zid de opoziţia lumii medicale. Reacţia şocantă a doctorilor creează premisa lansării unei dezbateri naţionale pentru a descoperi căile de a elimina corupţia din sistemul sanitar.
Societatea R
Experimentul nostru s-a desfăşurat sub acoperirea unei organizaţii neguvernamentale denumite "Societatea R" (după numele companiei care editează ziarul România Liberă). Campania urma să aibă loc sub sloganul "Angajaţii acestui spital au buzunarele cusute", iar plăcuţele conţineau următoarele texte: "Nu primim şpagă, nu luăm cadouri", "Aici nu se primesc atenţii", "Vi s-a cerut şpagă în acest spital/secţie? Anunţaţi Direcţia Naţională Anticorupţie - DNA".
Prima instituţie unde am testat deschiderea către o astfel de iniţiativă a fost Spitalul Militar Central "Carol Davila" din Bucureşti. Comandantul, generalul Ioan Sîrbu, a acceptat doar o discuţie scurtă pe hol, iar la final ne-a respins orice şansă de negociere.
Reporter: Afişe antişpagă s-au pus şi în primării, şi peste tot. Am vrea să punem şi în spitalul dumneavoastră.
Ioan Sîrbu: Suntem unitate militară, nu suntem...
R.: Campania e legată de...
I.S.: Vedeţi-vă de treabă. Lăsaţi-mi-le, că mă uit eu peste ele. Dar noi suntem unitate mi¬itară, nu putem pune orice afiş.
R.: Tocmai de asta am venit, să discutăm cu dumneavoastră dacă ne daţi acordul.
I.S.: Nu se poate.
"Nu ne permitem aşa o campanie"
Dezarmaţi de atitudinea generalului