Semnarea noului tratat ruso-american de reducere a arsenalelor nucleare este salutată în numeroase capitale ale lumii, uneori însă şi cu o nuanţă de scepticism. Este, oarecum, cazul la Paris. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, deşi salută iniţiativa ţine totuşi să sublinieze că visul lui Barack Obama de a crea o lume fără arme nucleare este încă departe de a fi realizat.
Semnarea noului tratat ruso-american de reducere a arsenalelor nucleare este salutată în numeroase capitale ale lumii, uneori însă şi cu o nuanţă de scepticism. Este, oarecum, cazul la Paris.
Merită reţinută părerea ministrului francez de Externe, Bernard Kouchner, care deşi salută iniţiativa ţine totuşi să sublinieze că visul lui Barack Obama de a crea o lume fără arme nucleare este încă departe de a fi realizat.
Şeful diplomaţiei franceze consideră că tratatul este cam "declarativ", în orice caz, el conţine paragrafe care nu au fost date publicităţii. Faptul că ruşii şi americanii îşi reduc un anumit număr de ogive şi de rachete nucleare nu înseamnă că ei nu rămân campionii arsenalelor nucleare : 95% din armamentul nuclear de pe planetă este rusesc şi american, subliniază Bernard Kouchner.
În jur de 22 de mii de ogive nucleare există în prezent în lume, dintre care între două sute şi trei sute sunt franceze.
Şi tot Bernard Kouchner se mai arată sceptic la nivelul cifrelor : el dă de înţeles că presa reia cifrele furnizate de Moscova şi de Washington, dar că ambele ţări au şi stocuri ascunse.
Presa franceză introduce şi ea o notă de rezervă în comentariile sale privind semnarea acestui nou tratat. Un comentator sugerează în ziarul Le Monde că aceste reduceri de arsenal nuclear îi aranjează în special pe ruşi, care au mari probleme cu întreţinerea lor, întrucât această operaţiune înghite bani mulţi.
Iată şi o altă întrebare pe care şi-o pune un com