Un inginer din Mîndreşti şi-a construit acasă o turbină eoliană, cu care obţine curent electric de 220Volţi. În urmă cu trei ani, sursele neconvenţionale de energie electrică l-au captivat pe inginerul Corneliu Ţopană care a construit o eoliană cu care reuşeşte să-şi ţină gospodăria.
Are 52 de ani şi este inginer în tehnologia construcţiilor de maşini. După Revoluţie, şi-a deschis împreună cu mai mulţi amici o afacere în domeniul maselor plastice, dar în paralel a dezvoltat şi o pasiune pentru noile tehnologii în producerea energiei neconvenţionale.
"Aici, la noi la Mîndreşti, deşi suntem cartier al Focşaniului, nu există gaze naturale şi ne încălzeam cu lemne. M-am săturat de spart lemne. M-am gândit şi la poluare şi având şi toate informaţiile la îndemână am construit o turbină eoliană, cu puterea de 10 KW/h care îmi dă curent electric de 220 volţi", povesteşte Corneliu Ţopană.
Click aici pentru FOTOGALERIE
Investiţie de 2000 de euro
Acum, inginerul a dat eoliana jos fiindcă vrea să-i instaleze un sistem care dă mai puţină energie, doar cât pentru casa lui. Investiţia nu l-a costat mai mult de 2000 de euro, dar spune că dă roade şi că este un proiect care va fi preluat de foarte mulţi oameni în viitor, mai ales că în Occident se investeşte mult în sistemele alternative de producere a energiei.
"Ca să pot să obţine energie electrică, îmi trebuie ca vântul să bată cu cel puţin 10 m/s. În casă mi-am instalat panouri radiante, care se încălzesc prin infraroşu şi sunt alimentate direct de la turbina eoliană. Am energie mai multă decât îmi trebuie. Turbina este un produs pe care îl perfecţionez tot timpul. De aceea, chiar acum vreau să montez o altă instalaţie, cu o putere de doar 2KW/h", mai spune Corneliu Ţopană.
Iuliana Ţopană, soţia inginerului inventator, este foarte mândră de proiectul soţului său. "A muncit mult