Insomnia este o tulburare a somnului caracterizata prin greutatea de a adormi, somn agitat si treziri dese, dupa doua sau trei ore de somn. Specialistii americani sunt de parere ca descoperirea cauzei producerii insomniilor este cel mai bun tratament.
Apare de regula la persoanele foarte active, stresate, care au adesea stari de panica si anxietate. Insomniile pot aparea si ca un efect al medicatiei, iar uneori pot avea repercursiuni grave asupra vietii sociale sau de familie. Potrivit statisticilor specialistilor americani, 35% dintre insomniaci au probleme de cuplu, informeaza steadyhealth.com.
Exista mai multe tipuri de insomnii. In cazurile usoare, ocazionale, se manifesta prin greutati in a adormi si implicit trezirea se produce la ore tarzii si cu dificultate. Insomnia idiopatica este o forma mai avanasata a afectiunii, caracterizata de lipsa somnului si calitatea lui precara.
Copiii resimt si ei insomniile, atunci cand nu isi respecta un program strict de somn sau adorm fortat. Mai apar si ca o reactie alergica, atunci cand alimentatia este improrie, pot exista si cauze ambientale, atunci cand schimbi mediul tau, iar adaptarea devine dificila.
Insomniile datorate stresului sunt poate cele mai frecvente. Apar in episoade scurte si dispar odata cu factorii favorizanti. Exista persoane care resimt insomniile si la altitudini foarte mari si adesea sunt insotite de migrene si lipsa poftei de mancare.
Eliminarea unui viciu (alcoolul, tigarile) poate produce insomnii, dar poate cea mai severa forma este insomnia cronica. Pentru specialisti, acest tip de dereglare a somnului este cea mai periculoasa si necesita tratament imediat.
Poate fi un simptom al artritei, problemelor la rinichi, cardiovasculare, astmului si chiar Parkinson-ului. Diagnosticul de insomnie cronica se stabileste in functie de i