După un zbor nocturn Washington-Praga, Barack Obama şi-a început astăzi vizita în Republica Cehă. Obama se întâlneşte cu omologul său rus, Dmitry Medvedev, pentru semnarea unui tratat de reducere a arsenalului nuclear. Conform agenţiei AP, acordul dintre cele două state prevede reducerea arsenalelor nucleare (focoase, submarine şi bombardiere) de la 2200, autorizate în prezent, la 1550. Apoi, tratatul trebuie să fie ratificat de către Senatul SUA şi Legislativul Rusiei.
SUA şi Rusia deţin împreună 90% din arsenalul nuclear al planetei. Chiar şi după semnarea acordului, care oficializează reducerea focoaselor într-un răstimp de şapte ani de acum încolo, ambele state vor deţine suficient armament nuclear pentru a se distruge reciproc de vreo câteva ori. Aşa că actul este mai degrabă simbolic. Cele două state vor doar să transmită un mesaj.
„Pentru prima dată, prevenirea proliferării nucleare şi a terorismului nuclear este acum în partea de sus a agendei de zi a Americii”, a declarat Obama marţi, când a detaliat componentele-cheie ale reexaminării strategiei nucleare.
Dar cui se adresează mesajul?
Intenţionează SUA să îşi intensifice presiunile asupra Iranului? Desigur. De fapt, speră că Rusia va susţine mai puternic sancţiunile impuse de Naţiunile Unite statului persan. Americanii visează să atragă în aceeaşi barcă şi China, lucru care nu se va întâmpla pentru simplul motiv că naţiunea chineză a investit bani grei în sistemul energetic iranian şi are nevoie disperată de petrol. China vrea Iranul o ţară sigură pe ea şi dispusă să-i vândă petrol ei.
Vrea Rusia să îşi îmbunătăţească imaginea de stat corupt, hrăpăreţ şi demodat? Probabil că da. Dar urmăreşte să îşi dezmembreze şi o parte a armamentului nuclear despre care se spune că este la fel de distructiv, dar mult mai imprecis, şi să îl înlocuiască cu altul mai eficient.
„Aces