Ţara noastră se află printre ultimele într-un clasament al statelor europene care au adoptat măsuri concrete pentru susţinerea acestui segment economic. Lista ţărilor interesate de sprijinirea acestui sector cuprinde state precum Franţa, Germania sau Marea Britanie.
Deductibilitatea dobânzilor, scutirea de la plata câştigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscală aferentă apartamentelor închiriate şi fondurile de garantare sunt principalele măsuri adoptate de guvernele câtorva ţări europene care au ca scop susţinerea zonei rezidenţiale, se arată într-un studiu al companiei Deloitte, realizat în toate cele 27 de state membre UE. Codaşele clasamentului, respectiv încadrate în categoria statelor cu 0-1 măsuri, sunt România, Slovacia, Letonia şi Irlanda.
Specialiştii sunt pesimişti
Referitor la ţara noastră, este de aşteptat ca şi pe viitor aceste măsuri să lipsească, consideră Radu Zilişteanu, analist imobiliar. „Cu excepţia programului Prima Casă, plin de erori, mai ales dacă avem în vedere suma alocată, clar insuficientă raportată la nevoile populaţiei, guvernul nostru nu se implică absolut deloc în susţinerea pieţei imobiliare", precizează Zilişteanu. El mai adaugă că, în contextul în care Executivul de la Bucureşti este preocupat „de inventarea de noi taxe şi impozite", este greu de crezut că investitorii din zona rezidenţială se vor simţi sprijiniţi într-un mediu cu o fiscalitate încărcată.
Pe de altă parte, preţurile de pe piaţa rezidenţială scad de aproape un an şi jumătate şi majoritatea specialiştilor nu se aşteaptă la o redresare cel puţin până la mijlocul anului. „Există semnale din piaţă că băncile şi-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare. Stimulentele guvernamentale ar fi binevenite în acest context, pentru a sprijini relansarea graduală a economiei. Chiar dacă apreciază iniţiativa Prima