Americanii sunt cei mai mari consumatori de cafea. Potrivit unui studiu, 90% dintre ei consuma zilnic cafea, iar mai mult de jumatate dintre adultii intervievati consuma peste 300 mg in fiecare zi. Si ceaiul, sucul, ciocolata si bauturile energizante contin cofeina, deci cu atat mai mult excesele sunt frecvente.
Cafeaua ese considerata de catre specialisti un drog si este cel mai popular. Efectele sale asupra organismului sunt energizante, pentru o perioada scurta insa, atunci cand tendinta este de a consuma inca o ceasca si astfel apar excesele, informeaza steadyhealth.com.
Cofeina cafelei stimuleaza sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizica, creste agitatia, puterea de coordonare si concentrare. Contrar multor opinii, consumul de cafea nu elimina nevoia de somn ci doar are rol energizant.
Este folosita uneori in completarea medicatiei pentru a-si mari eficienta, in problemele respiratorii sau chiar in tratarea migrenelor. Cu toate acestea, cafeaua si-a atras multe critici, pentru ca, sustin specialistii, nu este sanatoasa si creaza dependenta.
Astfel, efectele consumului excesiv de cafea sunt diverse, de la dereglari psihice si pana la intoxicatii chiar. Mai mult, pot exista si doze letale de cafea, 3200 mg, administrate intravenos. Specialistii americani insa sunt de parere ca probabilitatea administrarii cafelei in aceasta forma este foarte redusa, dar exista.
Intoxicatiile au ca efect starile prelungite de anxietate, panica, insomnii, ameteli, dureri musculare, greutati in exprimare, paranoia si dereglari stomacale. Mai mult, pulsul este accelerat, vasele de sange se dilata, tensiunea arteriala este marita, iar in cazuri extreme se pot produce chiar dereglari de echilibru, pierderi temporare de memorie si halucinatii.
Pentru ca principala consecinta a consumului de cafea