Cea mai mare sumă acordată pentru un angajat gălăţean cu o boală profesională a fost de 11.000 de lei. Cele mai multe boli profesionale au fost înregistrate în rândurile angajaţilor de la Şantierul Naval Damen Galaţi, cea mai „dăunătoare" meserie fiind cea de sudor electric.
Conform Casei Judeţene de Pensii, pentru accidentele şi bolile profesionale înregistrate anul trecut în Galaţi s-a acordat suma de 500.000 de lei, angajaţilor care au făcut solicitări pe drepturi de asigurări.
52.888 de lei au reprezentat despăgubiri în caz de deces, 97.974,73 lei au constituit cheltuielile cu servicii medicale, compensaţiile pentru atingerea integrităţii au fost de 19.348 lei, iar cheltuielile cu servicii medicale plătite către alte case de pensii din ţară au fost de 11.021,84 lei.
De asemenea, cheltuielile cu concediile medicale, suportate din a patra zi de incapacitate temporară, au fost în valoare de 309.281 lei, iar 19.932 de lei au mers către angajatori cu titlu de diferenţă la indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă şi boli profesionale.
Damenul are cei mai mulţi bolnavi
Cele mai multe boli profesionale au fost înregistrate în rândurile angajaţilor de la Şantierul Naval Damen Galaţi, cea mai „dăunătoare" meserie fiind cea de sudor electric.
„Unii navaliştii sunt nevoiţi să muncească în aer liber fiind astfel expuşi la boli precum artroza (suferinţă a articulaţiilor). Tot în Damen, muncitorii pot pleca acasă cu fibroză pulmonară (prin expunerea la gaze de sudură) şi sideroză (afecţiune pulmonară cauzată de inhalarea pulberilor rezultate după prelucrarea metalelor)", a declarat directorul DSP, Valentin Boldea.
Aceleaşi afecţiuni, alături de altele specifice siderurgiei, se întâlnesc şi la combinatul ArcelorMittal Galaţi. Spre exemplu, din cauza efortului fizic la care sunt supuşi, mulţi siderurgişti suferă de discopa