Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a acordat în primele două luni ale anului amânări la plată pentru 2.214 companii, restanţele înregistrate de către aceşti contribuabili fiind de 916,2 milioane de lei, potrivit instituţiei.
La Braşov, 150 de firme braşovene au solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov amânarea la plată a debitelor acumulate începând de la finele lunii septembrie, a declarat Ion Popescu, directorul instituţiei. Potrivit acestuia, suma amânată la plată este de 150 de milioane de lei, firmele având posibilitatea legală de a solicita amânarea plăţii acestor datorii doar pe o perioadă de şase luni.
Astfel, reiese că majoritatea aplicaţiilor au fost depuse în cea de-a doua lună a anului, cel puţin 1.554 de solicitări, şi s-au acordat amânări la plată de minimum 706 milioane lei.
Directorul Direcţiei Generale Mari Contribuabili din ANAF, Andrei Haas, afirma la începutul lunii martie că motivul cel mai probabil pentru numărul relativ redus de cereri l-ar putea reprezenta dorinţa firmelor de a cuprinde în solicitările de amânare la plată şi datoriile acumulate pe perioada de iarnă şi la sfârşitul anului 2009.
O serie de obligaţii bugetare ale companiilor aferente anului 2009 au devenit scadente la 25 ianuarie 2010, astfel că firmele au aşteptat pentru a primi amânare la plată şi pentru acceste datorii. Anul trecut, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea firmelor să amâne achitarea datoriilor ca urmare a efectelor crizei financiare internaţionale.
Potrivit ordonanţei, aprobată în noiembrie de Parlament, firmele pot amâna cu până la şase luni plata datoriilor pentru restanţele acumulate. Totodată, documentul prevede că firmele sunt obligate să prezinte o garanţie de 20% din obligaţii pentru scutiri de până la 3 luni şi de 40% din datorii pentru a beneficia de facilitate între 3