Bancherii stau pe un munte de lichiditati pe care prefera sa le tina in vistieria Bancii Nationale la o dobanda de numai 2,5%-3% pe an pentru ca, sustin ei, nu au cui sa dea credite in pofida reducerilor de dobanda.
Pentru ca au ramas cu banii nefolositi, in martie au constituit la BNR depozite pe termen foarte scurt in valoare de 39,5 mld. lei (8,75 mld. euro), in crestere cu 63% fata de luna anterioara si de trei ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Dobanda primita de banci in martie a fost de 3% pe an, cu exceptia ultimelor doua zile ale lunii, cand a scazut la 2,5% pe an.
In aceeasi perioada, banca centrala nu a acordat nicio facilitate de credit pe termen scurt si a organizat o singura licitatie repo, in cadrul careia bancherii au imprumutat 627 mil. lei pentru o saptamana. De fapt, bancile nu au apelat deloc anul acesta la facilitatea de credit oferita de BNR, ceea ce indica disparitia problemelor de lichiditate.
Banca Nationala risca astfel sa ajunga din nou debitor net al sistemului bancar, ceea ce ar diminua eficienta deciziilor de politica monetara.
"In martie banca centrala a fost debitor net fata de sistemul bancar si cred ca pe termen mediu exista o probabilitate ridicata ca aceasta situatie sa se mentina. Banii vor continua sa intre in Romania pe masura ce perspectivele se imbunatatesc si imi e greu sa cred ca toti acesti bani vor putea fi absorbiti in piata", considera Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING.
Totusi, avand in vedere ca dobanda la care bancile pot plasa banii la BNR aproape s-a injumatatit de la inceputul anului este de asteptat ca acestea sa incerce sa reia creditarea mai agresiv, spun analistii "In mod normal in contextul in care dobanzile au coborat atat de jos ar trebui sa vedem o crestere a creditarii si o scadere a depozitelor constituite la BNR", spune Dragos Cabat, mana