Statutul euro de moneda de rezerva valutara la nivel mondial ar putea fi pus in pericol din cauza slabiciunilor in structura fiscala a zonei euro, pe care criza din Grecia le-a expus, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Pentru bancile centrale din intreaga lume care cautau o destinatie pentru rezervele lor - care acum au atins un nivel record de 8.000 mld. dolari - euro devenise din ce in ce mai atragator, si totodata o alternativa la dolar, la doar 11 ani de la lansare.
La sfarsitul anului trecut, pe fondul temerilor legate de datoria in crestere a Statelor Unite, dolarul parea a fi pe cale sa-si piarda suprematia, iar euro era considerat urmasul de drept.
Aceasta poveste a luat insa o alta turnura la inceputul acestui an, cand temerile legate de datoriile statelor din zona euro au ridicat intrebari privind coeziunea pe termen lung a blocului.
Incercarile guvernului de la Atena de a finanta deficitul bugetar record, care in 2009 s-a situat la 12,7% din PIB, nu au avut efectul scontat, de aceea situatia a atins un punct culminant in luna martie, cand statele din zona euro in frunte cu Germania au creionat un plan de ajutorare a statului de la Marea Mediterana, care implica si interventia Fondului Monetar International. Promisiunea de solidaritate a statelor din zona euro si masurile de austeritate adoptate de Grecia nu au reusit insa sa elimine temerile privind modul in care statul elen isi va finanta datoriile.
Statul continua sa plateasca o dobanda dubla comparativ cu Germania pentru obligatiunile la zece ani, in crestere cu 50% comparativ cu dobanda de acum sase luni.
Cei care fac speculatii pe pietele valutare inca vand euro short - vanzarea short sau short selling reprezinta vanzarea de active care au fost imprumutate de la o terta parte, de regula un broker, cu intentia de a cumpara ulterior active identice la un pret mai