Doua malluri, doua parcuri de retail, trei-patru proiecte de birouri si ansambluri cu cateva sute de locuinte. Cam atat a mai ramas in constructie din planurile de zeci de miliarde de euro ale dezvoltatorilor imobiliari.
Cum arata piata imobiliara inainte de criza? Planuri si chiar autorizatii de constructie pentru mai mult de 100.000 de locuinte numai in Bucuresti, proiecte pentru mai mult de 100 de centre comerciale in toata tara si turnuri de birouri cu peste 30 de etaje, ramase deocamdata doar la stadiul de macheta.
Ce se mai construieste in prezent? Un mall la Baia Mare (Gold Plaza) si unul in Constanta (Polus Center), doua parcuri de retail in Deva si Ramnicu Valcea si cateva proiecte de birouri si locuinte in Bucuresti, incepute de ceva vreme si aflate pe punctul de a fi finalizate.
Cum s-a ajuns in situatia asta si cum isi adapteaza dezvoltatorii afacerile pentru a supravietui in aceste luni in care cererea pentru proiectele traditionale practic a inghetat?
Solutii pentru birouri goale
Omul de afaceri satmarean Gheorghe Mois a ales sa inchirieze cladirea pe care a construit-o in apropierea de Piata Victoriei din Bucuresti catre un spital, dupa ce a cautat pentru mai bine de un an chiriasi pentru spatii de birouri, care sa plateasca o chirie de 18-20 euro/mp, cum se practica in zona. Caderea pietei imobiliare l-a convins sa accepte o oferta de pana in 15 euro/metrul patrat pentru a nu ajunge in situatia in care finalizeaza o cladire de 33 mil. euro fara utilizatori.
O alta varianta de ocupare a cladirilor goale este cea de aducere a unor alte firme din grup, cum a facut miliardarul Dinu Patriciu care a inchiriat trei etaje din cladirea Cubic Center din Pipera, pe care o detine, catre firma Mic.Ro Retail, in spatele careia se afla tot fostul proprietar al Rompetrol.
Alti dezvoltatori insa sunt la un pas de a finali