O parte dintre cei 217 medici de familie din judeţul Alba au eliberat reţete compensate sau gratuite şi după data de 1 aprilie cu toate că nu mai erau în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba.
Induşi în eroare de sistem
Medicii de familie au refuzat să semeneze noul contract deoarece li s-au impus mai multe norme metodologice care nu au fost negociate. „Dacă se semna contractul în prima lui formă aproximativ 40 la sută dintre cabinete se închideau. De aceea contractul nu s-a semnat. Şi aşa veniturile vor fi reduse cu 25-30 la sută“, a explicat medicul de familie Gheorghe Haber.
Cu toate că nu aveau o bază legală, o parte dintre medici au eliberat reţete compensate sau gratuite. „Colegii noştri au fost induşi în eroare, de ani de zile s-a lucrat cu contracte adiţionale şi au crezut că la fel se va face şi în acest caz“, a mai spus Gheorghe Haber. Acesta a declarat că s-a propus ca medicii să plătească din propriul buzunar banii pentru reţetele eliberate în perioada în care nu au avut contract, dar această soluţie nu a fost agreată.
Reţete pentru diabetici şi pentru afecţiuni acute
În această săptămână la farmaciile din Alba Iulia şi din judeţ au fost eliberate aproximativ 20 de reţete compensate şi gratuite pe zi. „Am aflat abia după 1 aprilie că nu a fost semnat contractul. Oricum farmaciştii nu au putut să refuze medicamentele pentru copii sau insulina pentru diabetici. Noi trebuie să eliberăm reţetele pe care le prescriu specialiştii“, a spus Clara Bâcu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Alba. Pe lângă reţetele pentru bolnavii care beneficiază de programe naţionale de sănătate, diabet sau TBC, au mai fost eliberate şi reţete pentru urgenţe, o parte dintre medicamente fiind de asemenea compensate.
Potrivit directorului Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, medicilor care au pr