Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat 451 de unităţi de cazare turistică şi au găsit probleme la nu mai puţin de 311 operatori economici, care au fost amendaţi cu peste jumătate de milion de lei, informează un comunicat emis, ieri, de Autoritate.
Astfel, Protecţia Consumatorilor a verificat 143 de hoteluri, 212 pensiuni turistice urbane şi rurale, 28 de vile, precum şi 68 de moteluri, hoteluri pentru tineret şi hosteluri, cabane, campinguri. Pentru deficienţele constatate, au fost aplicate 114 amenzi contravenţionale în valoare de 543.500 de lei şi 197 avertismente. Totodată, pentru toţi cei 311 operatori economici la care s-au constatat abateri s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor. "Recomand turiştilor să acorde atenţie spaţiilor de cazare pentru care încheie contracte per sejur, să se asigure că acestea respectă standardele de calitate promise. Refuzaţi închirierea camerelor neigienizate, care vă pot afecta sejurul sau sănătatea. În spaţiile de alimentaţie publică, asiguraţi-vă că meniul oferă toate informaţiile privind cantităţile şi preţurile, iar produsele servite sunt proaspete. Dacă aveţi dubii, nu ezitaţi să cereţi informaţii suplimentare sau să refuzaţi produsele", a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
În ceea ce priveşte calitatea serviciilor de alimentaţie publică, din cele 354 unităţi de cazare turistică care aveau incluse servicii de alimentaţie publică, 191 nu respectau prevederile legale în vigoare referitoare la protecţia consumatorilor. Au fost verificate peste 37 tone de alimente (materii prime şi preparate culinare), constatându-se că circa 1,5 tone nu se încadrau în prevederile legale. Comisarii ANPC au retras de la comercializare/utilizare 250 kg de alimente improprii consumului uman, au oprit temporar de la comercializare/