Reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au cerut, ieri, premierului Emil Boc să fie incluşi pe lista beneficiarilor de garanţii de stat la împrumuturile contractate pentru cofinanţarea proiectelor UE, alături de instituţii publice şi universităţi, în limita a 30-35% din totalul creditului. Solicitarea a fost adresată premierului într-o întâlnire organizată, la Palatul Victoria, pe tema absorbţiei fondurilor comunitare şi a relaţiilor Guvernului cu ONG-urile, informează Mediafax.
Directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Ionuţ Sibian, a cerut astfel primului-ministru să extindă şi în cazul organizaţiilor neguvernamentale mecanismul prin care instituţiile publice şi universităţile pot contracta credite cu garanţii de stat, în vederea cofinanţării proiectelor sprijinite şi cu fonduri comunitare.
Reprezentanţii ONG-urilor au arătat că, spre deosebire de instituţiile publice, nu toate organizaţiile neguvernamentale pot garanta rambursarea împrumutului cu sedii proprii, dar că pot garanta cu contractul de finanţare. "În acest moment, ONG-urile aduc în ţară peste 500 mil. euro, iar 95% din aceşti bani sunt din fonduri europene şi 5% este finanţare publică, chiar mai jos. Trebuie să găsim soluţii astfel încât investiţia din programele de preaderare şi ale celorlalţi donatori să nu se risipească, pentru că, aşa cum sunt sistemele pe fonduri structurale, acum înseamnă faliment pentru ONG-uri", a spus directorul executiv al Fundaţiei. Premierul a răspuns că Guvernul poate accepta această solicitare dacă este identificat şi un mecanism viabil de garantare a rambursării. "Să ne găsiţi mecanimul prin care dacă, Doamne fereşte, sunteţi în situaţia de a nu putea returna împrumutul să şi putem să executăm o garanţie aferentă. Deci să-mi daţi acest mecanism şi avem disponibilitate să vă ascultăm", le-a spus Boc reprezentanţilor ON