La Braşov nu se fură maşini ultimul-răcnet, ci... rable care abia mai stau pe roţi. Întrucât REMAT nu mai avea vouchere, rablele braşovenilor au rămas părăsite în faţa sediului societăţii, pentru că proprietarii nu le-au mai cărat acasă. După două săptămâni, când s-au întors să mai întrebe de tichete, ei şi-au găsit maşinile pe butuci, cu parbrizele sparte şi portbagajul forţat. Hoţii de rable au luat fiecare maşină pe rând şi le-a furat radiatorul şi bateria, iar în unele cazuri şi carburatorul. Acum, proprietarii caută piese second-hand pentru că REMAT nu le mai acceptă maşinile.
În urmă cu două săptămâni, tichetele pentru programul Rabla s-au gătat. REMAT Braşov a pus pe pauză strângerea de rable, spre dezamăgirea posesorilor care şi-au tractat, cărat sau împins vechiturile la poarta societăţii. După Paşti, oamenii s-au dus pe la REMAT să vadă dacă n-au sosit voucherele. Nici tichete n-au primit, nici maşinile lor nu mai erau întregi. „Am lăsat-o aici o zi. S-a furat cam tot de pe ea: carburator, radiator. Bordul arată, după cum vedeţi, într-o stare jalnica”, ne spune un tânăr care aţipea într-o Dacie, în aşteptarea programului. „Am lăsat-o aici acu două săptămâni. Am găsit-o fără bord, portieră, baterie şi radiator”, ne spune – puţin scârbit de ţara în care trăieşte – Constantin Costea.
Nu au iertat nicio rablă
Avantajaţi de zona de la periferie, hoţii au luat fiecare rablă la rând şi au furat bateriile cu plumb şi radiatoarele. Au forţat portbagajul şi capota din faţă, au spart parbrize, au furat farurile şi bordul. Unele maşini au rămas pe butuci, astfel că nu mai pot fi nici măcar tractate. Oamenii dau vina pe Ministerul Mediului, care deşi nu au pregătit suficiente vouchere, nici nu s-au gândit să asigure paza rablelor, sau păstrarea lor provizorie în curtea REMAT. În acelaşi timp, reprezentanţii REMAT nu răspund de maşinile