Cursurile pentru obţinerea brevetului de pilot pot dura şi un an. Cu parapanta poţi zbura printre nori în orice anotimp, chiar şi iarna. Important este să nu plouă, iar vântul să sufle moderat.
Considerat un sport extrem, zborul cu parapanta are destui adepţi şi în Piteşti. Anual zeci de pasionaţi de zborul liber se şcolesc pe dealurile din împrejurimile Piteştiului. Unii învaţă mai repede să mânuiască parapanta, alţii mai greu.
Preţul pentru obţinerea brevetului de pilotaj este toţi însă preţul este acelaşi: 300 de euro. „ Cursurile durează între o lună sau un an. Depinde de cât de repede prinzi mişcarea”, spune Florin Anghel, singurul instructor de paranantă din Piteşti.
Pe durata cursurilor de iniţiere, elevii învaţă noţiuni generale despre aerodinamică, tehnica curbelor sau tehnica aterizării, din care la finalul studiilor vor susţine examenul de absolvire al şcolii.
Zbor printre nori cu 70 de km la oră
Cât priveşte practica, primele ore de zbor vor fi efectuate în tandem, cu instrutorul, la joasă înalţime. În zbor poţi atinge şi viteza de 70 de kilometri pe oră, în funcţie de vânt.
„ Începătorii îşi încep aventura cu parapanta de pe dealuri, de la înălţimea de 40 de metri. Numai după ce capeţi experienţă câţiva ani poţi încerca să zbori printre nori, la altitudinea de 2000 sau 3000 de metri”, precizează instructorul Florin Anghel.
Majoritatea zborurilor cu parapanta se fac în week-end, indiferent de anotimp, pe dealurile din comuna Budeasa, care este cel mai bun teren de start pentru parapantiştii piteşteni.
„ Se zboară foarte bine în spatele plajei de la lacul Budeasa. Este locul ideal. Nu contează că este iarnă sau vară. Poţi zbura oricând. Important este să nu plouă şi să nu bată rău vântul”, afirmă Florin Anghel.
Altfel pe lângă doza de adrenalină, când porneşti la drum cu parapanta este musai să ai