Vietnamul găzduieşte o reuniune la vârf a ţărilor din Asia de sud-est (ASEAN). Pe agenda discuţiilor s-a impus şi un subiect neprevăzut, criza din Thailanda. Ţările din Asia de sud-est încearcă de multă vreme să creeze un spaţiu economic comun, în spiritul unei integrări regionale. Uniunea Europeană este un model în acest sens, deşi ţările sud-estului asiatic mai au multe greutăţi de depăşit.
Vietnamul găzduieşte o reuniune la vârf a ţărilor din Asia de sud-est (ASEAN). Pe agenda discuţiilor s-a impus şi un subiect neprevăzut, criza din Thailanda.
Ţările din Asia de sud-est încearcă de multă vreme să creeze un spaţiu economic comun, în spiritul unei integrări regionale. Uniunea Europeană este un model în acest sens, deşi ţările sud-estului asiatic mai au multe greutăţi de depăşit, pentru a reuşi crearea unui veritabil spaţiu economic, în care circulaţia mărfurilor şi a persoanelor să fie liberă.
Dacă lucrurile merg bine, în 2015, acest spaţiu economic ar urma să fie funcţional şi de el ar trebui să beneficieze şase sute de milioane de locuitori. Deocamdată, însă, Asia de sud-est apare mai degrabă ca un mozaic de ţări mari şi mici, cu regimuri politice diferite : din organizaţie mai fac parte Indonezia, Cambogia, Filipine, Malaezia, Laos, Brunei.
În unele ţări putem vorbi de o democraţie relativă, în altele, precum Birmania, avem de-a face cu o dictatură feroce. Mai nou, unele sunt în plină criză politică, precum Thailanda, unde a fost de altfel decretată starea de urgenţă.
De multă vreme, liderii acestui bloc al ţărilor Asiei de sud-est nu reuşesc să se înţeleagă în privinţa unor principii esenţiale : de exemplu cel legat de dreptul unora de a critica lipsa de libertate de care suferă alţii.
La actuala reuniune de la Hanoi i s-a pus însă o serie de întrebări reprezentantului birman, dat fiind că în ţara sa vor fi organizate, după no