Printre pricipalele probleme pe care brokerii le semnaleaza pentru piata de capital de la Bucuresti se numara in primul rand numarul mic de emitenti si lipsa completa a unor domenii de activitate de pe piata bursiera, numarul redus de instrumente financiare aflate la dispozitia investitorilor si ca efect lichiditatea extrem de scazuta a pietei, accesibilitatea la piata bursiera din partea investitorilor straini, dar si lipsa unei educatii financiare a investitorilor locali.
Daca 2009 a fost un an in care promovarea bursiera a trecut in planul secund, participantii la piata fiind mai mult preocupati de aprecierile titlurilor, din acest an, toti sunt de acord ca este nevoie de unitate in promovare si atragerea de noi companii pe Bursa, dar in special sensibilizarea factorului politic la modalitatile de finantare prin piata de capital.
Prima problema: numarul mic de emitenti. Solutia: IPO-uri de la stat
In prezent pe piata principala de actiuni a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se tranzactioneaza 70 de companii, dupa ce societatea Cemacon Zalau (CEON) a fost transferata la tranzactionare de pe piata RASDAQ. Spre comparatie, pe bursa poloneza de la Varsovia se tranzactioneaza aproape 380 de societati, din care 40 de companii sunt straine. "Unul dintre principalele puncte slabe ale bursei locale este dimensiunea redusa a pietei, respectiv numarul mic de emitenti pe care se tranzactioneaza si lipsa completa a unor domenii de activitate", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de intermediere Intercapital Invest, in cadrul unui seminar pe tema pietei de capital.
Si Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de investitii al Raiffeisen Capital & Investment este de aceeasi parere in ceea ce priveste dimensiunea redusa a bursei locale, si apreciaza ca extinderea numarului de emitenti este in primul rand o decizie de factor pol