Proprietarii de porcine, bovine, ovine şi caprine sunt obligaţi să transmită, în scris, până la 30 iunie, medicului veterinar împuternicit pentru localitatea în care se află crescătoria numărul de animale pe care le deţin la data declarării acestora în vederea identificării şi înregistrării prin aplicarea de crotalii auriculare sau a mărcilor, se specifică într-o ordonanţă de urgenţă adoptată la sfârşitul lunii martie.
Porcii, oile, vacile şi caprele din gospodăriile populaţiei sunt supuse în mod obligatoriu procesului integrat de identificare şi înregistrare a animalelor prin aplicarea crotaliilor auriculare sau/şi a mărcilor, precum şi a mijloacelor electronice în exploataţia în care se nasc, se arată în actul normativ. Activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor este finanţată anul acesta de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Autoritatea nu ne-a transmis informaţii despre costurile totale ale crotalierii. "Vor fi organizate licitaţii la nivelul celor 42 de direcţii judeţene ale Autorităţii, aşa că preţul crotaliilor va diferi de la o zonă la alta", potrivit biroului de presă al ANSVSA.
"În anul 2010, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor suportă activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor din speciile suine, ovine şi caprine existente în exploataţiile nonprofesionale, precum şi activitatea de identificare şi înregistrare a bovinelor din toate exploataţiile", se arată în actul normativ.
Manopera privind identificarea şi înregistrarea bovinelor costă 16,0 lei per cap de animal, a ovinelor şi caprinelor (două crotalii) costă 3,5 lei per cap de animal, iar cu o singură crotalie costă 2,9 lei per cap de animal. În ceea ce priveşte manopera suinelor, aceasta va costa 3,5 lei pentru fiecare animal.
CERCE