Petrecere mare ieri, în Parcul Chindia, sub poala Cetăţii Domneşti, la umbla emblematicului Turn al Chindiei. Până târziu în noapte, au răsunat acordurile muzicii lăutăreşti, manele şi alte tipuri de genuri muzicale cu influenţe orientale.
Sute de târgovişteni şi nu numai, romi şi români deopotrivă, au venit să se distreze la megabâlciul numit “Ziua internaţională a romilor de pretutindeni”, manifestare ajunsă la Târgovişte la cea de-a treia ediţie şi considerată de organizatori – Partida Romilor Pro Europa – unică la nivel naţional.
Specialităţi tradiţionale, ciubuce, turtă dulce, halviţă, floricele de porumb, tombole, standuri cu jucării, toate au fost întinse pe o bună parte dintre aleile parcului. Fumul greu, înecăcios, de grătare abia urca la cer, de parcă ofrandele aduse ieri nu erau primite de zei.
Coadă la mici şi bere
Zeci de persoane dornice să înfulece pe gratis doi mititei şi să dea pe gât un pahar cu bere primit în aceleaşi condiţii au stat liniştite, spre plictis, minute în şir la coadă până le-a venit rândul. Între ruinele fostelor băi domneşti, bucătarii pricepuţi ai etniei se învârteau în jurul a două proţape, pe care se perpeleau doi viţei. “Cred eu că tuturor celor care au venit la acest eveniment, al minorităţii rome, nu le-a părut rău şi că au avut ce să vadă. Minoritatea romă are foarte mulţi artişti care ştiu se distreze”, a declarat Vasile Moise, preşdintele Partidei Romilor, filiala Dâmboviţa.
Pe scenă, marca Axinte, au evoluat artişti de forţă ai muzicii lăutăreşti, dar şi aşi ai manelelor: Mioara Lincan, Cornelia Catanga, Marian Mexicanu, Jean de la Craiova, Adrian Copilul de Aur.
Ziua internaţională a romilor de pretutindeni s-a încheiat cu un foc de artificii.