Sărbătoare sau nu, românii se poartă aşa cum au învăţat. La izvorul tămăduitor de la Sâmbăta de Sus, oamenii s-au călcat în picioare să ajungă la apă. Au uitat de cele sfinte, au uitat de respectul pentru locul în care se află şi le-au dat mult de lucru jandarmilor care abia au reuşit să evite conflictele.
Oamenii sunt convinşi că apa sfinţită poate face miracole, aşa că şi-au umplut plasele cu bidoane şi au venit la izvor. Au stat liniştiţi în timpul slujbei, dar imediat după plecarea preoţilor au dat buzna la apă, s-au înjurat şi s-au îmbrâncit. Deşi agheazmă era pentru toată lumea, fiecare a vrut să fie primul care ia din apa sfinţită. ,,Merită să ne înghesuim că apa este sfinţită şi este tămăduitoare. Înainte să mâncăm dimineaţă, bem puţină apă sfinţită şi cu siguranţă ne vom simţi mai bine şi bolile ne vor ocoli”, ,,Lumea se înghesuie oricum, dar apa este pentru toată lumea”, ,,Lumea se înghesuie că e lipsă de cultură. Apa ajunge pentru toată lumea, dar aşa este învăţat românul, să se înghesuie, să fie primul care ia apă sfinţită”, spun oamenii.
Jandarmii au reuşit cu greu să-i stăpânească pe oameni şi să păstreze ordinea la izvor. ,,Ca în fiecare an, Mânăstirea Brâncoveanu este punct de atracţie pentru enoriaşi. În acest an nu au fost probleme deosebite. Încă de ieri am acţionat în zonă, pentru a avea condiţiile de normalitate. La izvor, de obicei, se înghesuie lumea şi se creează, pentru câteva momente, busculadă”, a spus maior Adrian Şerban, comandant Detaşamentul de Jandarmi.
Până la urmă toţi cei prezenţi vineri, 9 aprilie la Sâmbăta de Sus au plecat spre casă cu apă sfinţită, chiar şi cei care nu s-au călcat în picioare.
(Lavinia GHEORGHE)
Sărbătoare sau nu, românii se poartă aşa cum au învăţat. La izvorul tămăduitor de la Sâmbăta de Sus, oamenii s-au călcat în picioare să ajungă la apă. Au uitat de cele sfinte, au u